top of page

Behandling af
ARVÆV & SÅR

Arvæv

EFTER SKADE OG OPERATION

Ved arvæv efter skader og operation uanset hvor på kroppen det er, ses en forringet glideevne mellem de forskellige hudlag.

Det er vigtigt at få behandlet bindevævet for at undgå adhærencer, hvor arvævet er groet sammen med underliggende lag som organer, ligamenter, sener/seneskeder og/eller muskler, og hermed forhindre en nedsat bevægelighed. 

Laserterapi kan med fordel anbefales lige efter operation, da det nedsætter hævelsen og dermed sikre en hurtigere og naturlig heling af bindevævet samt nedsætter risikoen for adhærencer.

 

Biostimulerende laserterapi er også effektiv ved alle former for sårbehandling fx efter skade, operation, skinnebenssår, diabetessår, forkølelsessår mv.

Efter opheling/ eller ved senkomplikationer anbefales manuel arvævsbehandling og laserterapi for at styrkes bindevævet til organisering i paralelle strøg og øge mobiliteten.

arvævsbeh.jpg
arvæv.jpg

Mave

ARVÆV I MAVE ELLER UNDERLIV

Ved operation i underlivet for eksempel ved fjernelse af livmoder eller æggestok kan der efterfølgende opstå adhærencer/ sammenvoksninger mellem organerne i bughulen.

Kroppens egen helingsmekanisme reagerer med at danne arvæv mellem de sårkanter, der er opstået som følge af kirurgisk indgreb, infektioner, skader eller stråling. Men vævet skrumper under helingen af rifter og snit i bughinden (som ellers sikre at organerne kan glide frit i forhold til hinanden) bliver mere ufleksibelt og strammer dermed indholdet i bughulen.

 

Et stramt arvæv kan også trække på de tilhørende nerver, hvilket kan give smerter.

Sammenvoksninger i maveregionen kan give problemer med mave/tarmsystemet. Ligeledes kan adhærencer være medvirkende til en dårlig vejrtrækning med smerter ved dyb indånding.

 

Det er almindeligt at finde adhærencer ved kroniske bækkensmerter hos kvinder, som har gennemgået operation. 
Smerte ved samleje være et symptom og ligeledes kan sammenvoksninger kan også medføre nedsat frugtbarhed og kroniske smerter på lang sigt.  (se Fertilitetsbehandling)

Arvæv kan forværres med årene men det er aldrig for sent at få arvævsbehandling for en bedre smidighed i vævet.

Bryst

ARVÆV I MAVE ELLER UNDERLIV

Ved brystoperation vil der være arvæv der også giver sammenvoksninger i vævet. Disse kan resulterer i en begrænset bevægelighed af skulder og arm. 

Også ved strålebehandling der virker ved at ramme kræftceller med røntgenstråler, så de bliver ødelagt, hvilket er det primære formål i behandlingen mod cancer, kan resulterer i at vævet bliver rigidt og stramt. 

Det er forskelligt hvordan man reagerer på strålebehandling men desværre er strålebehandling i større eller mindre grad forbundet med bivirkninger.

Arvævsbehandling kan nedsætte de Post-operative gener i det opererede område samt i skulder og arm, som i mange tilfælde ender med at være invaliderende og behandlingskrævende på grund af lymfødem og nerveafklemning.

bryst.jpg
bottom of page